zioła w kuchni – uprawa i gatunki

Jak hodować zioła w kuchni? Poradnik

Aromatyczne, świeże, soczyście zielone – zioła są nie tylko znakomitym dodatkiem do wielu potraw, ale też ciekawą dekoracją kuchennego blatu lub parapetu. Domowy zielnik wprowadzi do wnętrza sielską atmosferę, a jego zapach będzie zachęcał do gotowania i próbowania nowych smaków. Jak uprawiać i pielęgnować zioła w kuchni? Które gatunki wybrać? Podpowiadamy.

Zioła w kuchni – uprawa i pielęgnacja

Zioła w doniczkach uwielbiają naturalne światło, więc idealnym miejscem na ich ulokowanie będzie kuchenny parapet lub blat blisko okna. Najodpowiedniejsza będzie wystawa wschodnia lub zachodnia, ponieważ bezpośrednie nasłonecznienie może zaszkodzić roślinom. Jeśli nasza kuchnia jest zacieniona lub zbyt słoneczna, lepiej stworzyć domowy ogródek na balkonie

Oprócz dostępu do światła bardzo ważną kwestią jest wybór odpowiednich pojemników. Najlepiej sprawdzą się doniczki ceramiczne z otworami na odpływ wody. Wykonane z plastiku lub innego tworzywa też spełnią swoją funkcję – należy tylko zwrócić uwagę, by miały odpowiednią ilość dziur. 

Zakupioną w sklepie sadzonkę powinniśmy od razu przesadzić do większej doniczki. Najpierw na dnie pojemnika układamy warstwę drenażową, np. z keramzytu, co ułatwi odprowadzanie wody i zapewni stały dopływ tlenu korzeniom naszych ziół. Następnie wsypujemy ziemię uniwersalną, wkładamy naszą roślinę i dosypujemy trochę podłoża, mocno je ugniatając.

Zioła można też uprawiać z wysiewu nasion, ale jest to zadanie dla bardziej doświadczonych hodowców. Większość z nich wysiewamy od marca do maja, inne latem. Nasiona ziół powinniśmy sadzić dość płytko w ziemi – najczęściej na głębokości 1-2 cm. Tak przygotowaną ziemię ustawiamy w ciepłym miejscu i regularnie podlewamy. Gdy siewki podrosną, możemy przesadzić je do docelowych doniczek. 

Pielęgnacja ziół nie jest skomplikowana. Podstawową zasadą jest systematyczne podlewanie, latem nawet co drugi dzień. Warto pamiętać, że należy co jakiś czas obrywać listki, co zapewni dalszy i równomierny wzrost rośliny oraz wypuszczanie nowych pędów. 

Jakie zioła uprawiać w kuchni? 5 najpopularniejszych gatunków

Przy wyborze ziół powinniśmy kierować się własnymi preferencjami. Jeśli uwielbiamy ich aromat i smak, możemy eksperymentować i hodować wiele z nich. Dla niezdecydowanych przedstawiamy 5 najpopularniejszych gatunków:

1. Bazylia 

Bazylia należy do najczęściej używanych przypraw i jest nie do zastąpienia w potrawach kuchni śródziemnomorskiej. Doskonale komponuje się z pomidorami, podkreśla smak spaghetti, zapiekanek, sałatek, jest również bazą zielonego pesto. Zioło znane jest też ze swoich właściwości leczniczych: ma zbawienny wpływ na pracę układu trawiennego, jest źródłem witamin A, C, B5 oraz składników mineralnych, tj. wapnia, żelaza, magnezu. 

bazylia w doniczce

2. Oregano

Oregano to bardzo aromatyczne i orzeźwiające zioło, które stanowi idealne uzupełnienie dań na bazie pomidorów, warzywnych potrawek i mięsnych gulaszy. Dojrzałe i zielone listki można też dodawać do sałatek, krojonych warzyw czy past do smarowania pieczywa. Oregano jest bogate w witaminy C, A, E i K, błonnik, kwas foliowy oraz składniki mineralne, np. wapń, żelazo, magnez, fosfor.

oregano w kuchni

3. Mięta

Mięta to królowa wśród orzeźwiających ziół. Doskonale nadaje się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Dodawana jest do drinków, lemoniady, deserów, sałatek i różnych dań mięsnych. Mięta posiada również szerokie właściwości zdrowotne. Polecana jest przede wszystkim w dolegliwościach układu pokarmowego: bólach brzucha, wzdęciach, braku łaknienia. 

mięta - uprawa w kuchni

4. Rozmaryn

To niezwykle aromatyczne zioło świetnie pasuje do steków, polędwiczek, pieczeni, mięsa grillowanego oraz potraw rybnych i wegetariańskich. Należy tylko pamiętać, by ostrożnie je dawkować, gdyż zbyt duża ilość może zdominować całe danie. Rozmaryn ma też korzystny wpływ na nasze zdrowie. Pomaga przy takich dolegliwościach, jak przemęczenie, bóle mięśni i głowy, reumatyzm, wzdęcia i stres. 

rozmaryn na parapecie

5. Majeranek

Majeranek to idealna przyprawa do potraw ciężkostrawnych, takich jak zupy z fasoli, grochu, kapusta, duszona i pieczona baranina. Dzięki niej dania nabierają delikatniejszego charakteru. Zastosowanie zioła nie kończy się w kuchni – to sprawdzony naturalny lek na m.in. bóle głowy, katar, kaszel, zapalenie zatok i niestrawności.

majeranek - jak uprawiać w kuchni