Mała kuchnia - aranżacja

Mała kuchnia – jak ją zaaranżować? 5 wskazówek

Mała kuchnia nie jest łatwa w aranżacji. Jak sprawić, aby była równocześnie funkcjonalna i stylowa? Jakich błędów się wystrzegać? Zobacz 5 praktycznych wskazówek, dzięki którym urządzisz praktyczną kuchnię, w pełni wykorzystując dostępną przestrzeń.

1. Organizacja przestrzeni

Niewielka, dobrze zorganizowana kuchnia to taka, w której został wykorzystany każdy centymetr przestrzeni. W pierwszej kolejności należy więc dokładnie zwymiarować pomieszczenie, aby uniknąć pustych kątów czy niezagospodarowanych odstępów pomiędzy meblami. Następnie podzielmy kuchnię na poszczególne strefy: gotowania, przygotowywania jedzenia oraz – jeśli to możliwe – spożywania posiłków. Dzięki temu jej układ będzie przejrzysty i funkcjonalny. Aby maksymalnie wykorzystać dostępny metraż, warto zainwestować w szafki ze sprytnym systemem półek wysuwanych lub obrotowych.

2. Mała kuchnia – na jaką kolorystykę się zdecydować?

Dobrze dobrana kolorystyka to klucz do udanej aranżacji każdego pomieszczenia. W małych przestrzeniach najlepiej sprawdzają się lekkie i jasne barwy, które nie przytłaczają wnętrza. Odpowiednim wyborem do małej kuchni będą pastele, biel, kość słoniowa oraz bardzo modne od wielu lat wszelkiego rodzaju odcienie szarości. Ta zasada dotyczy nie tylko kolorystyki ścian, ale również mebli kuchennych i podłóg.

Jeśli nie mamy pomysłu na kolory do małej kuchni, możemy zaczerpnąć inspirację ze stylu skandynawskiego.

3. Rola oświetlenia w małej kuchni

W urządzaniu niewielkiej kuchni bardzo ważny jest dobór oświetlenia, ponieważ wpływa na ogólny charakter i estetykę wnętrza. Za jego sprawą pomieszczenie może wydawać się bardziej przestronne, nowoczesne i przytulne. Lampa wisząca zamontowana na suficie to zdecydowanie za mało. Do wyboru mamy kinkiety, reflektory czy oświetlenie podszafkowe. Istotną rolę odgrywa również światło naturalne, dlatego zamiast ciemnych i ciężkich zasłon, warto zdecydować się na lekkie firanki bądź rolety. 

4. Mała kuchnia – jakie meble wybrać?

Urządzając małą kuchnię, należy unikać wysokich i topornych szafek, które dodatkowo przytłoczą pomieszczenie. Nawet najbardziej nowoczesne urządzenia nie zrekompensują wówczas dyskomfortu, jakim jest ograniczona przestrzeń. Warto postawić na meble proste w formie, z dużą ilością schowków. Szczególnie polecanymi rozwiązaniami są:

  • szafka cargo zamiast spiżarni;
  • składany blat przytwierdzony do ściany;
  • szuflady z pełnym wysuwem;
  • szafka nad okapem;
  • półki i szafki otwierane do góry;
  • zlewozmywak z ruchomą przesłonką;
  • powiększenie blatu poprzez zagospodarowanie parapetu.

5. Dodatki do niewielkiej kuchni

Dopełnieniem aranżacji każdej kuchni są dodatki, które nadają całości stylu i charakteru. Ich kolory – w przeciwieństwie do pozostałych elementów wyposażenia – mogą być bardziej wyraziste. Idealnym miejscem do układania dodatków są nieduże wiszące półeczki oraz stylowe i praktyczne relingi kuchenne. Szczególnie ciekawym akcentem są przyprawy w kolorowych doniczkach, które nie tylko pięknie się prezentują, ale przede wszystkim przydają się podczas gotowania.